30

Ik werkte al een tijdje aan een opvolger van mijn eerste stuk "Volgend jaar Parijs", waarin de personages Werner en Fré samen nieuwjaar vierden in Barcelona.  Deze voorstelling kende veel succes (we speelden ze meer dan tachtig keer in heel Vlaanderen) en de personages lagen mijn collega Gunter Reniers en mezelf zo goed, dat we graag nog een tweede verhaal met Werner en Fré wilden maken.

Ik wou ook altijd al heel graag een rol spelen waarbij ik mocht zingen.  Ik ben echter niet de grootste zanger. En er is maar één plaats waar je daar mee weg komt: in een karaokebar.  Zo was de setting van "Dertig!" al snel bepaald. 

De voorstelling ging in première op 14 september 2007, mijn eigen dertigste verjaardag.  In plaats van een verjaardagsfeest te organiseren, huurde ik een toneelzaal in Sint-Truiden en nodigde mijn familie en vrienden uit om te komen kijken.  Een bijzondere avond, want voor de mensen die mij goed kennen, was de tekst extra herkenbaar.  "Dertig!" is dan ook voor zeker drie kwart gebaseerd op gebeurtenissen die ik zelf in de eerste dertig jaar van mijn leven heb meegemaakt. 

Na de verjaardagsvoorstelling heb ik met mijn collega's Gunter Reniers en Annelies Smeyers de voorstelling nog tien jaar lang gespeeld.

Een week voor mijn veertigste verjaardag speelden we onze laatste voorstelling in Theater De Roxy in Sint-Truiden.  Ik ben bijzonder blij dat nu ook "Ik Dien" de voorstelling heeft opgepikt.

Yves Caspar

Copyright © 2018 Kon. Toneelgroep Ik Dien Kortessem